Echo

Diverse verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS hebben zich gespecialiseerd tot echoscopist. Daarom kunnen we alle echo's in onze eigen praktijk maken en krijg je bij je eerste intakegesprek al een echo, waarbij we onder meer vaststellen hoe lang je al zwanger bent.

Een echo kan om diverse redenen worden uitgevoerd:

 • vaststellen intacte zwangerschap
 • vaststellen duur zwangerschap
 • controleren bloedverlies
 • uitvoeren nekplooimeting
 • uitvoeren 20 weken echo
 • vaststellen ligging baby
 • controleren groei baby
 • vaststellen plaats placenta


De pretecho’s worden gemaakt door Babylook.

Inwendige of uitwendige echo

Een echo kan via je buik (uitwendig) of vaginaal (inwendig) gemaakt worden. Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water). Voor een vaginale echo zullen we altijd vragen eerst naar het toilet te gaan omdat een volle blaas juist een belemmering is. Heb je om een bepaalde reden moeite met een vaginaal echo-onderzoek, geef dit van tevoren aan. Daarnaast begeleiden onze echoscopisten ook echoscopisten in opleiding. Heb je bezwaar tegen begeleiding door een student, dan kun je dit ook aan de assistent of verloskundige doorgeven. Het is bij de echo's niet toegestaan om foto's of filmpjes te (laten) maken.

Vergoeding zorgverzekering

Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor een combinatietest of 20 weken echo te kiezen. Kies je voor een combinatietest zonder dat er een medische reden is, dan wordt deze test niet vergoed door de zorgverzekering. Vanuit het basispakket wordt één termijnecho en de 20 weken echo vergoed. De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie worden enkel verricht als er een medische reden voor is – deze worden dan ook altijd vergoed.

Locatie

Boerhaavelaan 25 - 4708 AE Roosendaal

 • 6

  6 weken

  Als je zes weken zwanger bent, verandert er heel veel op echobeeld. In het begin van de week zie je enkel een dooierzakje en foetale delen, maar nog geen hartactie. Enkele dagen later zie je het hartje op echo heel traag kloppen en richting de zeven weken, klopt het al duidelijk zichtbaar. Heel bijzonder om al zo vroeg leven te kunnen zien!

 • 8

  8 weken

  Meestal kom je voor de eerste keer bij ons rond de acht weken. We maken bij dit gesprek altijd een echo. De echo hiernaast is gemaakt bij 8+5 weken. 

 • 10

  10-12 weken echo

  Tijdens de echo die bij tien- twaalf weken zwangerschap wordt gemaakt, krijg je te horen wanneer je uitgerekende datum is. Daarom wordt dit ook wel de termijnecho genoemd. Rond de twaalf weken zie je al echt de vorm van een baby´tje!

 • 20

  20 weken echo

  Als je ongeveer twintig weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voeren. Dat kan gewoon bij ons in de praktijk. Op die echo kunnen we zien of er geen afwijkingen zijn zoals een open rug, open schedel, breuk of gat in de buikwand, breuk of gat in het middenrif, klompvoet, schisis, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkingen aan de armen of benen, afwijkende ontwikkeling van de botten en hartafwijkingen. Vaak kunnen we ook zien of je baby een jongetje of een meisje is, maar het geslacht vertellen we je alleen als jij dat ook wilt weten. Deze echo wordt door je zorgverzekeraar betaald. Het eigen risico is hierop niet van toepassing.